PVG verrassende winnaar verkiezingen

17-03-2021

PVG verrassende winnaar verkiezingen
De PVG (Partij voor groen) is de verrassende winnaar geworden van de verkiezingen. De partij van Christiaan Booij, Marijke Potuijt, Anne-Wil Bruintjes en Alissa ten Klooster sleepte woensdag de meeste stemmen in de wacht na een zenuwslopende verkiezingsdag waarop het nog tot lang alle kanten op kon gaan.

“Ik had het niet alleen kunnen doen”, zo sprak PVG-lijsttrekker Christiaan Booij voor een dolenthousiast publiek dat na minuten juichen eindelijk even tot rust kwam. “Dank aan mijn partijgenoten Marijke, Alissa en Anne-Wil. Zonder jullie had ik het niet gered. En dank aan de kiezers die op ons gestemd hebben. We zullen jullie niet teleurstellen.”

Nek-aan-nekrace
De PVG was tot aan het laatst in een nek-aan-nekrace verwikkeld met HTA (Help the Animals), maar de partij van lijsttrekker Liza Smalbrugge moest in het slot toch haar hoofd buigen. Ook VDNED (Voor de natuur en de dieren) en de PVL (Partij voor de landbouw) mochten halverwege de stembusgang nog hopen de grootste te worden, maar beide partijen moesten eveneens hun meerdere erkennen in het populaire PVG.

Een belangrijke rol lijkt de verkiezingscampagne van Booij en co. te hebben gespeeld. Veel kiezers gaven dinsdag tijdens een opiniepeiling van Maurice de Hond nog aan niet duidelijk voor ogen te hebben op wie zij zouden stemmen, maar na een zeer succesvolle campagne waarin met een rap de jongere kiezers werden aangesproken, waren de kaarten woensdag wel geschud.

Groene wereld
De PVG richtte zich met haar verkiezingsprogramma vooral op de groene Nederlander, waarbij de verkiezingsleus: ‘Alles voor een groene wereld’ weinig aan de verbeelding over liet. De standpunten: ‘sommige fabrieken moeten weg’, ‘meer les over de natuur’ en ‘elke buitenlandse toerist moet verplicht twee bomen planten’ bleken het uitstekend te doen bij de kiezer.
Ook nummer twee HTA en de gedeelde nummers drie VDNED en PVL hadden een uitgesproken groen karakter, waarmee dit misschien wel de groenste verkiezingen ooit waren. Minder plastic, minder bomen kappen, een goede opvang voor dieren, geld eerlijk verdelen, milieuvriendelijke wegen; het is zo maar een greep uit de verkiezingsprogramma’s.

“We komen terug”

Lijsttrekkers Smalbrugge (HTA), Tim Pierik (PVL) en Jon Zielman (VDNED) hebben direct hun verkiezingsnederlaag toegegeven. “Maar we komen terug”, zo klonk het in de wandelgangen. Dat belooft nog veel moois voor de toekomst. Maar eerst is het de beurt aan de PVG. “Doe je ook mee?”

 

  

 

Nieuws ⟩ archief

CONTACT
CBS PRINS WILLEM-ALEXANDER